Mustul este un lichid proaspăt obținut prin procesarea strugurilor, este sucul dulce care nu a inceput sa fermenteze, obtinut prin zdrobirea si presarea boabelor de struguri. Denumirea provine de la latinescul vinum mustum însemnând „vin tânăr”. Mustul poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat în vin.
Se spune, ca un pahar cu must din struguri cu albi, dimineata, la pranz si seara, cam vreo doua saptamani zilnic, face mai mult decat cele mai scumpe si vestite creme de intinerire a pielii.
Stiintific s-a demonstrat ca, intr-adevar, strugurii au actiune de detoxifiere a organismului. Si gratie antioxidantilor, strugurii lupta si chiar castiga batalia cu radicalii liberi, cei care sunt vinovati de procesul de imbatranire.
Sursa de vitamine, minerale
Strugurii fac parte din familia fructelor bace, adica au seminte.
Ei contin apa, glucoza in cantitate suficienta (pana la 25%), vitamine din grupul B, B1 si B2, aminoacizi importanti si acizi organici care le confera gustul si mirosul acizii tartric simalic , minerale, mai ales potasiu, calciu, magneziu.
De asemenea, strugurii sunt saraci in sodiu, de aceea sunt recomandati celor bolnavi de inima, care sufera de hipertensiune si de boli de rinichi.
O zi de fructe pe saptamana.